top of page

...μια ιστορία για απειλή και φόβο

τα κίτρινα καπέλα

[...] Όταν ήμουνα μικρή, μιλούσαμε συχνά για τις περιπέτειες, τις αγωνίες και την υπεράνθρωπη προσπάθεια που έκαναν για να σωθούν από το θεριό του πολέμου η μητέρα μου και η οικογένειά της.

Πώς ξέφυγαν, πού κρύφτηκαν, ποιοι ήταν εκείνοι οι απλοί, Δίκαιοι Άνθρωποι που είχαν το θάρρος να αντισταθούν και να βάλουν σε κίνδυνο τη ζωή τους για να σώσουν ανθρώπους. 

Κέλλυ Ματαθία Κόβο Νοέμβριος 2017

[...] Με "Tα Kίτρινα Kαπέλα", η Κέλλυ Ματαθία-Κόβο καταφέρνει κάτι εξαιρετικά σημαντικό. Να μιλήσει για το Ολοκαύτωμα σε πολύ μικρά παιδιά, προσχολικής και προωτοσχολικής ηλικίας, χωρίς να κάνει καμιά άμεση αναφορά σε σκληρά ιστορικά γεγονότα, αλλά με μια εικονογραφημένη αλληγορία με ζώα, που μπορεί να δημιουργήσει μια ασφαλή συναισθηματική απόσταση ανάμεσα σε ό,τι συνέβη και στους νεαρούς αναγνώστες... 

Πελιώ Παπαδιά, Talc Mag, 26/1/2018

[…]Τα Κίτρινα Καπέλα είναι το πρώτο ελληνικό εικονογραφημένο που υπαινίσσεται το Ολοκαύτωμα, προκειμένου να μιλήσει, όχι για αυτό, αλλά για την αλληλεγγύη και την επαγρύπνηση, για την έννοια του ενεργού πολίτη. Σε ένα βιβλίο που θα μπορούσε να θεωρηθεί διηλικιακό, αφού διαβάζεται από αναγνώστες κάθε ηλικίας, η ζωντανή διαγενεολογική μνήμη του τραύματος κατάφερε να μετασχηματιστεί από μια οικογενειακή ιστορία με περιορισμένους αποδέκτες σε μια γνήσια πανανθρώπινη, διαχρονική εμπειρία που μιλά για τις διώξεις, την αδικία, τον πόλεμο, αλλά και την ανθρωπιά, το μεγαλείο της ψυχής, την ανάγκη αντίστασης. Η αναφορά του βιβλίου στο Ολοκαύτωμα είναι αποκλειστικά εικονογραφική και περιορίζεται σε ένα μόνο στοιχείο, το οποίο τονίζεται απολαμβάνοντας μια θέση στον τίτλο του βιβλίου: Τα κίτρινα καπέλα. Άλλωστε μέσω των κίτρινων καπέλων σηματοδοτούνται τα κομβικά σημεία της πλοκής: η δίωξη, ο διαχωρισμός, η σωτηρία. 

Αγγελική Γιαννικοπούλου

                                    Καθηγήτρια Παιδικής Λογοτεχνίας ΤΕΑΠΗ, ΕΚΠΑ

Λογοτεχνικό περιοδικό "Ο Αναγνώστης" 26/1/2018

[...]Η συγγραφέας, με τον ρέοντα, ρυθμικό και πολύ προσεγμένο λόγο της, μιλάει για την οικογένεια Μπε, που ζούσε «πριν πολλά χρόνια σ’ ένα μεγάλο καταπράσινο βοσκοτόπι», ώσπου κατέβηκαν απ’ τα «χιονισμένα τα βουνά τα μακρινά» «άγρια θεριά» που θέλαν να τους πιάσουν και να τους οδηγήσουν «σε μέρη άγνωστα και σκοτεινά». Μέχρι να γίνει αυτό, τους ανάγκασαν να φοράνε κίτρινα καπέλα. Τέτοιοι και άλλοι συμβολισμοί συνθέτουν μια καλά δουλεμένη αλληγορία, με περισσότερα επίπεδα κατανόησης και, άρα, κατάλληλη για μικρότερα και μεγαλύτερα παιδιά.

Η εικαστική πλευρά τού βιβλίου είναι ιδιαιτέρως επαινετή, αν και κάτι τέτοιο ήταν αναμενόμενο για κάποια που έχει επανειλημμένα διακριθεί για τις εικονογραφήσεις της, στο παρελθόν αλλά και πρόσφατα.

Σταυρούλα Τσούπρου

Αυγή της Κυριακής 6/1/2018

[...]Το κείμενο είναι μια αλληγορία. Γραμμένη πολύ προσεκτικά, με ευαισθησία, με διακριτικότητα και με μεγάλο σεβασμό για όλες τις πλευρές. Ακόμη και για τους κακούς της ιστορίας. Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να τονιστεί και να επαινεθεί.

Η συγγραφέας αφηγείται ήσυχα, χαμηλόφωνα, αλλά και με μεγάλη εσωτερική ένταση. Και αναρωτιέται. Δε δίνει απαντήσεις, για να αναρωτηθούν και να προσπαθήσουν να τις δώσουν οι αναγνώστες της. Δεν χαρακτηρίζει, θυμίζει. Δεν κρίνει, ελπίζει. Και προτείνει να σταθούμε απέναντι στη μνήμη με μάτια και μυαλό καθαρό και με καρδιά ανοιχτή στο συναίσθημά μας και σε αυτό των συνανθρώπων μας. Προτείνει να επαγρυπνούμε. Να είμαστε ενεργοί πολίτες και συνάνθρωποι. Όχι με κραυγές και βία, αλλά με κρίση και σοφία.

Εύη Τσιτιρίδου Χριστοφορίδου 6/2/2018

[...]Αγαπήσαμε το βιβλίο της Κέλλυς Ματαθία Κόβο γιατί τολμά να μιλήσει για σκληρές αλήθειες με μια ήρεμη δύναμη και σεβασμό στα γεγονότα αλλά και τους αναγνώστες. Ισορροπεί με επιτυχία ανάμεσα στο φόβο, την αδικία και την απειλή από τη μία μεριά και στη ψυχική δύναμη, τη φιλία και την αλληλεγγύη από την άλλη. Ένα και μόνο σημείο, τα κίτρινα καπέλα, σηματοδοτεί το διαχωρισμό και την  αγριότητα προς κάθε τι διαφορετικό που τα «θηρία» αποφάσισαν αυθαίρετα ότι πρέπει να αφανιστεί.

Mαίρη Μπιρμπίλη

Elniplex 24/2/2018/2018

bottom of page